zondag 21 juni 2015

Azijn

Azijn
Azijn

Wat is azijn?

Azijn is een vloeistof die bestaat uit een mengeling van water en azijnzuur.

Voor huishoudelijk gebruik bevat hij 4-15 % azijnzuur. In hogere concentraties is hij bestemd voor industrieel gebruik.

Azijn behoort tot de lichte zuren.

Soorten azijn:

Naargelang de productiemethode zijn er verschillende soorten azijn: keuken- of witte azijn, wijnazijn, ciderazijn, Sherry-azijn, balsamicoazijn...

Voor huishoudelijk gebruik is gewone witte azijn geschikt.

Je mag hiervan ook gerust de generische merken kopen. Er is geen verschil tussen een generische azijn en een merkazijn.

Fabricatie:

Azijn wordt geproduceerd door de inwerking van een bacterie van het type acetobacter op een alcoholische vloeistof. Zij transformeren de alcohol (ethanol) tot azijnzuur.

Naargelang de gebruikte vloeistof is de smaak van azijn voor culinair gebruik verschillend.

Artisanaal kan azijn worden geproduceerd door 2/3 alcoholische drank te mengen met 1/3 goede azijn of azijn te inoculeren met azijnmoer.

Voor industrieel gebruik zijn er evenwel andere productiemethodes.

Eigenschappen van azijn:


Antibacterieel, antifungaal:

Gewone witte azijn aan 5% doodt volgens een studie 99 % bacteriën, 82% schimmels en 80 % virussen. In andere studies liggen de cijfers iets lagers, net onder ontsmettingsmiddelen voor medisch gebruik. In ieder geval nog genoeg om een duidelijke ontsmettende werking te hebben.

Let op: dit is niet noodzakelijk een goede eigenschap! Door je omgeving te goed te ontsmetten help je mee om resistente bacteriën te vormen. En je moet niet in een steriele omgeving leven, integendeel, veel bacteriën zijn nuttig. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband is tussen te weinig bepaalde bacteriën in onze omgeving, en dus ons lichaam, en allergieën.

Er zijn slechts een paar dingen waarvoor je best zo steriel mogelijk reinigt:
  • toilet
  • alles wat je in de keuken hebt gebruikt om kip te verwerken
  • snijplank: zeker nadat je ze voor vlees gebruikt heb, ontsmet je ze best met een scheut azijn
Azijn mag wel verdund gebruikt worden om groenten en fruit te wassen en als reinigingsmiddel.

Licht zuur:

Omdat azijn een licht zuur is, lost hij minerale afzettingen op, zoals kalkaanslag.

Antislipmiddel:

Door rubberen of zacht plastieken oppervlakten met azijn te behandelen, vinden zij hun antislipeigenschappen terug.

Antioxidant:

Vertraagt de afbraak van organische stoffen.

Afbreekbaar:

Azijn is afbreekbaar. Dat betekent dat het azijnzuur vrij snel afbreekt tot kleinere moleculen.

Daardoor is hij milieuvriendelijk en vervuilt hij noch de bodem noch grondwater of oppervlaktewater.

Conserveermiddel:

Door zijn antiseptische werking, is azijn geschikt om voedingsmiddelen te conserveren.

Ontgeurder:

Azijn neutraliseert onaangename geurtjes.

Solvent:

Azijn is een goede solvent voor lijm, behangsellijm, epoxyhars

Deze eigenschap maakt hem ook geschikt voor het reinigen van glas en spiegels, metalen, roestvrij staal, losweken van stickers...

Budgetvriendelijk:

Witte azijn is heel goedkoop, meerdere malen goedkoper dan merkproducten.

En je kan evengoed een generisch merk kopen (witte producten) want de samenstelling is nagenoeg dezelfde: water en azijnzuur.

En omdat je hem voor heel verschillende dingen kan gebruiken in huis, thuis of voor verzorging, heb je ook slechts 1 fles azijn ipv 10 verschillende producten nodig.

Gebruik:

Azijn wordt voor een groot aantal dingen gebruikt:
  • culinair: als smaakmaker, conserveermiddel of kookhulp
  • reinigingsmiddel: reinigen, ontgeuren, ontvlekken, ontkalken...
  • wasverzachter
  • tuin: onkruidbestrijding
  • medicinaal: behandelen van brandneteljeuk, muggenbeten of kwallensteken

Toxiciteit:

Gewone azijn van 4-10% is niet toxisch en milieuvriendelijk. Hij is afbreekbaar en vervuilt het milieu niet.

Oplossingen van azijnzuur in water met hogere concentraties (> 15 %) zijn wél toxisch en veroorzaken irritatie van de luchtwegen, slijmvliezen, huid en ogen.

Maar dit probleem stelt zich met azijnzuuroplossingen bestemd voor industrieel gebruik, niet met gewone keukenazijn aan lagere concentraties.

Er zijn gevallen van overgevoeligheid van de huid voor azijn maar dit zijn heel zeldzaam.

Praktische toepassingen in huis & tuin:


Keuken:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten